Tämä elokuinen viikko on ollut kesälomani viimeinen. Minulla, kuten varmasti myös monella muulla, loman päättymisen lähestyessä ajatukset ja teot kääntyvät enenevässä määrin arkeen. Kesän kokemuksista ja elämyksistä siirrytään “tavallisen” elämisen tunnelmaan.
Syksyllä ja lomilta palatessa on helppo antautua synkkyyden valtaan. Kielessämme ja yhteisesti kerrotussa tarinassa korostuvat puolittain vitsinä heitetyt asiat kuten ”Pikkujouluja odotellessa”, ”Ihan kuin en olisi ollut lomalla ollutkaan”. Arkeen siirtyminen korostaa loma-ajan vapauden ja siihen liittyvän hyvän olon tunteen eroa.
Lista ennen loman loppua hoidettavista asioista voi olla pitkä: Täytyy varmistaa, että lapsilla on riittävät vaatteet hoitoa ajatellen; Että koti on riittävässä kunnossa tarjotakseen puitteet arjen pyörittämiselle; Huolehtia, että pakolliset harrastuksiin ja muuhun elämiseen liittyvät asiat on hoidettu. Kaikki tämä, jotta arki sujuisi, kun keho ja mieli kamppailevat normaaliin rytmiin asettumisen kanssa
Taustalla mieleen hiipii varkain huoli myös siitä, että miltä se elämä näyttääkään arkena. Minkälainen jono asioita on odottamassa työpöydällä? Miten asiat elämän eri osa-alueilla rytmittyvät yhteen? Miten arjen keskellä pystyy varaamaan riittävän ajan omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen?
Asioiden laittaminen järjestykseen luo elämäämme ennakoitavuutta ja turvallisuutta. Tunteen siitä, että meillä on asiat hallussa. Tämä tunne on keskeinen henkisen hyvinvointimme kannalta. ”Omien” arjen asioiden järjestäminen lomamme lopuksi, auttaa meitä palaamaan työelämään. Useimmat meistä tarvitsevat elämäänsä rakenteita ja säännönmukaisuutta. Se luo turvallisuutta. Aivot pitävät järjestyksestä.
Minullakin kesälomani viimeiset päivät, kaikkine puuhasteluineen saivat hampaani välillä kirskumaan. Stressitasot kohosivat ja monenlaisia ajatuksia pyöri mielessä. Vaatehuoltoprojektin keskellä ryhdyin pohtimaan sen syvempää merkitystä.
Aiemmin tänään pohdin, että lähdenkö juoksulenkille vai hoidanko muutaman asian tehtävälistaltani. Päädyin lenkille, koska ajattelin sen tuovan minulle tässä hetkessä enemmän hyvinvointia. Nauttiessani endorfiinien tuomasta hyvästä olosta ja vastaantulijan yllättyneestä vastauksesta hymyyni, totesin päätökseni olleen täysin oikea. Muistan loppukesän tuoksun, iloisen hymyn ja kohtaamisen pitkään.
Kesä ja lomat ovat ihania, mutta varsin lyhyitä. Arjen keskeltä löytää paljon hyvinvoinnin lähteitä, kunhan muistaa joskus pysähtyä niitä katsomaan. Joskus myös tylsältä tuntuvilla asioilla on isompi positiivinen merkitys. Arjen pienistä asioista ilon ja merkityksen löytäminen saattaa antaa paljon enemmän energiaa kuin kesälomalla ”suoritettu” matka.
Kestävää hyvinvointia luodaan arkisissa asioissa niin työssä kuin kotona. Isojen projektien sijaan (tai lisäksi) voimme luoda hyvinvointia pienillä teoilla. Aina ei tarvita elämäntaparemonttia tai pitkää muutosvalmennusta. Joskus riittää myös omena päivässä lisää tai hymyilevä huomenta kollegalle. Säännöllisyys ja toisto hellivät aivoja ja virittävät ne positiiviseen tunnelmaan.